Janez Škrubej: Kako smo Kitajcem naredili »internet«, zgodba Iskre Delte

seznam projektov

08.05.2023

Janez Škrubej - vizionar, nekdanji direktor IP podjetja Iskre Delte, je na tokratnem javnem predavanju v Knjižnici Velenje predstavil kako so Kitajcem naredili »internet« in kam gre danes razvoj informacijske tehnologije.

Leta 1976 je Janez Škrubej s skupino sošolcev ustanovil računalniško podjetje Iskra Delta, ki se je predvsem na vzhodnem trgu bliskovito uveljavilo. Zaposlovalo je preko 2.000 inženirjev, magistrov in doktorjev znanosti. Pripovedoval je o nastanku in propadu največjega spin-off podjetja v bivši Jugoslaviji, ki je v nekaterih delih celo prekašal računalniškega velikana IBM. O oemnjenem filmu je bi posnet tudi film.

Na predavanju se je predavatelj v prvem delu osredotočil na Kitajsko in na tamkajšnjo postavitev prve računalniške mreže, nato pa predstavil svoj pogled na to kam gre razvoj informacijske tehnologije. Janez Škrubej je namreč še vedno tesno povezan z MIT (Massachusetts Institute of Technology).

"Osemdeseta leta 20. stoletja, ki so se začela s smrtjo Josipa Broza Tita in končala z razpadom Jugoslavije, v Evropi pa s koncem bipolarnosti, propadom socializma in evropskim združevanjem, so eno najbolj vznemirljivih obdobij sodobne evropske zgodovine. To je čas, ko staro še ni zamrlo, novo pa se še ni oblikovalo, in v tem obdobju je nastal eden najuspešnejših gospodarskih podvigov. Entuziazem, ki je gnal takratne post-hippy geekse, me je navdahnil pri ustvarjanju te neverjetne zgodbe." (Jurij Gruden, režiser filma).

Film si lahko ogledate na spodnji povezavi.