Arabski svet v objemu slovenskega arhitekta Roberta Kluna, kreatorja EXPO trajnostnega paviljona

seznam projektov

13.02.2023

V ponedeljek, 13.februarja 2023 je v Knjižnici Velenje potekalo brezplačno javno predavanje Rotary kluba Velenje z gostom Robertom Klunom.

Robert Klun deluje kot arhitekt, oblikovalec, investitor, podjetnik na področju nepremičnin, urbanizma, arhitekturnih, oblikovalskih in razvojnih projektov. Njegovo notranje oblikovanje in arhitekturna dela potekajo izven evropskih meja, njegova ekipa pa oblikuje projekte v regiji. Posebnost dela, ki ga usmerja v prihodnost je poudarek na zdravem in kvalitetnem bivanju, ki ga omogočajo objekti in ambienti, ki jih Robert Klun kreira. V letu 2020 je pričel z lastno ekipo razvijati "virtualni svet – WE ARE" in v Studiu Magnet design je že postavljen prostor, kjer se prvi projekti obdelani v VR tehniki lahko vidijo in občutijo. Vseskozi deluje kot predavatelj in mentor študentom, tako na Fakulteti za Design, Fakulteti za Arhitekturo v Ljubljani, na strokovnih posvetih v Beogradu, Ljubljani, Dubaju ... V začetku leta 2019 je njegov arhitekturni studio zmagal na razpisu za idejno zasnovo slovenskega paviljona na EXPO 2020 Dubai, za kar je prejel več mednarodnih nagrad za trajnostno arhitekturo (BIG SEE, Going Green Global, Architectural AWARD Los Angeles).

Robert Klun je predstavil pogled na Slovenski Design, izkušnje iz Arabskega sveta in uspehe, ki so jih zasejali v zadnjih letih, Dotaknil se je tudi Dubaja z največjim svetovnim dogodkom EXPO DUBAI, ki se je zaključil Aprila 2022.
Slovenski design in slovenski produkti, materiali so bili od nekdaj spoštovani v okviru poznavalcev in tudi širše. Prav tako je naše znanje imelo velik potencial pri razvoju Bližnjega vzhoda še v času Jugoslavije, ko so naši dedi in strici iz daljnih dežel prinesli prve spomine in pošiljali prve pisemske znamke.

Robert Klun se je s svojo ekipo predstavil na velikih vratih Saudske Arabije v Rizadhu s tremi izvedenimi hoteli, pet zvezdičnimi, ki so pravi ponos njihovega dela in naše kulture. Njihovo delo seveda obsega veliko osebnega angažmaja in osebnih prijateljstev. Tako so bili gostje v posebnih mestih, doživeli osebne izkušnje, ki jih težko opišeš z besedami, bili v Mekkah, Medini, svetih mestih, ki imajo energijo, ki te ponese.
Zaradi dela in predvsem klima v Zalivu, ki je posebna, so se odločili, da bodo z birojem Magnet design nastopili na natečaju za EXPO Dubaj. Z njihovim projektom se je predstavilo res veliko slovenskih inovacij, gospodarstva, kulture, športa,..

Zmaga na natečaju za EXPO Paviljon Slovenije je pomenila njihov osebni razvoj in osebno predstavitev Slovenije na velike platnu, kar pričajo tudi številne številne mednarodne nagrade (BIG SEE, Going Green Global, Architectural AWARD Los Angeles).