Marijan Pušnik: Z japonskimi pregovori do motivacije

seznam projektov

20.04.2015

Marijan Pušnik je nogometni trener z UEFA PRO licenco in bogatimi mednarodnimi izkušnjami (FC SAK Klagenfurt, NK Dravograd, NK Korotan, NK Publikum Celje, SC Pasargad Iran, NK Maribor, NK Rudar Velenje, SC Damash Rasht Iran, NK Celje, zadnji dve leti na Japonskem - SC Avispa Fukuoka).

Tematika predavanja je prehajala od profesionalnega športa preko inovativnega pristopa k motivaciji z uporabo japonskih pegovorov in s sporočilom za športni in filozofski razmislek.

Kdo je Marijan Pušnik?
Rojen 1. novembra 1960 v Slovenj Gradcu. V Dravogradu je obiskoval osnovno šolo in nato v Slovenj Gradcu srednjo ekonomsko šolo. Študij je nadaljeval na Pedagoški fakulteti v Mariboru – smer športna vzgoja. Že v osnovni šoli se je začel ukvarjati s športom in aktivno treniral nogomet in košarko. Kot študent je končal še šolanja za trenerja košarke, vaditelja smučanja in plavanja in v nadaljevanju učitelja tenisa. Poklicno kariero je začel leta 1982 kot učitelj športne vzgoje, nadaljeval pa kot sekretar športne zveze Dravograd. V Avstriji je končal najvišje šolanje za trenerje leta 1997, od leta 2000 dalje je profesionalni nogometni trener, ki je leta 2004 opravil tudi izpit za UEFA PRO licenco.

Med njegove pomembnejše uspehe šteje napredovanje nogometnega kluba Dravograd iz četrte v prvo ligo. Med drugim je od leta 1996 dalje vodil naslednja moštva slovenske prve lige: Korotan Prevalje, NK Dravograd, CMC Publikum Celje, NK Maribor, NK Rudar Velenje in NK  Celje. Velik del njegovega udejstvovanja obsega izobraževanje mlajših: bil je trener v slovenski U-18 reprezentanci, pripravil je veliko število predavanj in seminarjev za trenerje, leta 1992 je skupaj s prijatelji ustanovil Nogometno šolo Dravograd. V poseben ponos so mu igralci slovenske državne reprezentance, ki izhajajo iz te nogometne šole.

Med izkušnje v tujini šteje še treniranja avstrijskih ekip, vodenje iranske ekipe SC Pasargad (Teheran) v sezoni 2004/5 in nato Damash (Rasht) v sezoni 2010/11 ter japonske ekipe Avispa (Fukuoka) v letih 2013 in 2014.
Marijan Pušnik živi z ženo Darjo in hčerko Nežo v Dravogradu.