Mozartov večer s slow food-om

seznam projektov

19.05.2006

V Rotary klubu Velenje smo pripravili dobrodelno prireditev s tipičnimi jedmi, klavirskim recitalom, cvetličnimi aranžmaji in natakarji iz časa velikega umetnika Wolfganga Amadeusu Mozarta. Prireditev, ki je bila organizirana ob prvi obletnici ustanovitvenega charterja našega kluba, je potekala 19. maja 2006 v Hotelu Paka v Velenju.

Z zbranimi sredstvi smo pomagali rešiti nekaj tegob, ki pestijo dve družini.

Petčlanski družini iz Nazarij smo podarili dimnik, šestčlanski družini iz Malega vrha nad Šmartnem ob Paki pa sušilni stroj Gorenje in 170 m2 izolacijskega materiala. Obe družini smo izbrali s pomočjo Centrov za socialno delo Mozirje, Šmartno ob Paki in Velenje.

To pa ni bil edini razlog za dober občutek in praznovanje. Pred nekaj dnevi, 6. maja, smo v Rotary klubu Velenje praznovali svojo prvo obletnico delovanja. Prav tako želimo spomniti, da smo v lanskem letu praznovali 100 in da je letos 101 obletnica Rotary International. In končno, zelo uspešno smo izvedli kar nekaj dobrodelnih akcij.

In kdo je bil Wolfgang Amadeus Mozart?
Wolfgang Amadeus Mozart, avstrijski skladatelj, rojen 27. januarja 1756, Salzburg, Sveto rimsko cesarstvo (sedaj Avstrija), umrl 5. decembra 1791 na Dunaju.
Mozart, eden izmed najpomembnejših in najvplivnejših skladateljev klasične glasbe vseh časov, je ob rojstvu dobil ime Johannes Chrisóstomus Wolfgang Gottlieb. V Nemčiji se je vedno podpisoval le kot Wolfgang, v Italiji pa od pribl. leta 1770 dalje kot Amadeo de Mozartini. V svet glasbe ga je vpeljal oče, skladatelj Leopold Mozart. Skupaj s sestro Nannerl so potovali in koncertirali po vsej Evropi. Publika je bila še posebaj navdušena nad malim Mozartom, zato so ga poimenovali »čudežni deček«. Prvo skladbo je napisal s šestimi leti. Čeprav je bil zelo obremenjen, je preživljal lepo otroštvo v svoji glasbeni družini, ki mu je nudila zavetje in toplino. Umrl je pri zgodnjih šestintridesetih letih, a za sabo je pustil veliko zakladnico komornih, orkesterskih in opernih del.

Plakat-Mozart_2006 (PDF)