Mozartov dobrodelni večer - izjava za javnost

Ob prvi obletnici delovanja Rotary kluba Velenje, smo v petek, 19. maja v restavraciji hotela Paka v Velenju pripravili tematski dobrodelni večer pri čemer smo tako kulinariko, kot samo ureditev prostora, oblačila natakarev in program prilagodili času velikega umetnika Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki prav tako letos praznuje častitljivo obletnico.
Z zbranimi sredstvi, ki smo jih zbrali s pomočjo sponzorjev ter z vstopnino in dobrodelno dražbo starinskih predmetov bomo pomagali rešiti nekaj tegob, ki pestijo dve družini.

Prva je petčlanska družina z Nazarij, kjer so trije duševno manj razviti otroci, sicer že odrasli in vključeni v oblike dnevnega oz. celodnevnega varstva v kateri oče prejema nadomestilo za brezposelnost, mati pa je nezaposlena in druga, šestčlanska družina iz Malega vrha nad Šmartnem ob Paki, v kateri so trije šoloobvezni otroci (dve deklici in fant), ena deklica pa je še predšolska. Mati je brezposelna, oče pa je zaposlen kot strojnik.
Glede na odziv gostov, ki so polno zapolnili vsa omizja v restavraciji in glede na zbrana sredstva je očitno tudi ta dobrodelna prireditev uspela v polni meri in s tem lepo zaokrožila ostale uspeše akcije, ki smo jih v preteklem rotarijskem letu 2005/2006 izvedli kar nekaj:

 • Najprej smo za potrebe nižje stopnje donirali videorekorder osnovni šoli Mislinja.
 • Celo leto skrbimo za Varno hišo Velenje, ki jo vsaj štirikrat letno obišče predstavnik kluba z "darilno košaro". Prav tako smo vse otroke, ki so bili v tem času v varni hiši počastili ter obdarovali ob božiču.
 • Donirali smo prenosno klimatsko napravo Gorenje osnovnošolskemu učencu Petru s hudo boleznijo kože, da mu ob poletni vročini lajša bolečine zaradi potenja,
 • V sodelovanju z Rotary klubom Kranj smo donirali umetniška dela (slike in fotografije) za likovno opremo varne hiše Velenje.
 • Galeriji Velenje smo donirali material potreben za opremo galerije.
 • V sodelovanju z Rotary klubom Slovenj Gradec smo donirali opremo regionalni varni hiši Celje v kateri so tri varne hiše Velenje, Slovenj gradec, Celje (sušilni stroj Gorenje, otroško pisalno mizo, digitalni fotoaparat, sedežno garnituro, hladilnik Gorenje, likalnik, ISDN telefon, 6 dvojnih omaric, računalniško mizico, računalnik z monitorjem in tiskalnik.
 • Po požigu smo donirali okno za nov klubski objekt Balinarskega društva Velenje.
 • Donirali smo igralo - avtomobilček za vrtec Jurček v Škalah pri Velenju.
 • Pristopili smo k akciji KS Konovo za nakup invalidskega dvigala za Mihca in jim prispevali denar za nakup.
 • Še vedno je v teku projekt "pomoč učencem brez enega ali obeh staršev", ki imajo težave z učenjem na OŠ Ljubno, s katerim želimo otrokom dvigniti samozavest, da z našo pomočjo dosežejo dober uspeh v šoli.
 • Po današnjem večeru bomo podarili dimnik petčlanski družini iz Nazarja, šestčlanski družini iz Malega vrha nad Šmartnem ob Paki pa bomo podarili sušilni stroj Gorenje in 170 m2 izolacijskega materiala. Ti dve družini smo izbrali s pomočjo Centrov za socialno delo Mozirje, Šmartno ob Paki in Velenje.

Večer je potekal v sproščenem vzdušju, ki ga je popestrila Mozartova glasba, v izvedbi izbranih učencev in dijakov velenjske glasbene šole Fran Korun Koželjski, v organizaciji profesorice Katje Žličar Marin. Piko na i pa so dodali cvetlični aranžmaji in dekoracija iz časa velikega umetnika za katere je poskrbel član Rotary kluba Velenje Simon Ogrizek in izbrani menu hotela Paka h katerim so bila skrbno izbrana vina t.i. "nove štajerske vinske elite".

Dobrodelno prireditev smo v Rotary klubu Velenje izkoristili tudi za podelitev plakete častnega člana, ki jo je predsednik kluba Matej Jenko predal botru našega kluba, sicer članu Rotary kluba Maribor, g. Božu Hriberniku. Ob tem je spregovoril tudi starosta slovenskih rotarijcev g. Stanko Ojnik.

In kot je naš prijatelj Simon Ogrizek v svojem nagovoru povzel misel Busonija o velikem umetniku Mozartu:
"Popolna in okrogla številka je, zaključek in ne začetek. Mlad je kot mladenič in moder kot starec - nikdar zastarel in nikdar moderen, položen v grob, a vendar živ. In njegov nasmeh nas vedno razveseljuje."
Mozart, cvetlice, odlična hrana, vrhunska vina in seveda sproščena družba je tako pričarala nepozaben večer, večer ki se nam bo neuničljivo vtisnil v spomin.


arhiv novic