Uspešen projekt Donirana hrana

V Rotary klubu Velenje skupaj že od marca 2014 sodelujemo pri projektu Donirana hrana v Velenju, katerega glavni namen je organizirati prevzem in predajo hrane, ki je pred iztekom roka uporabnosti in bi jo drugače trgovci ob koncu dneva dali v uničenje. V letu 2019 smo sodelujoči prostovoljci razdelili 11,5 ton sadja, zelenjave, pečenega mesa, sendvičev in ostalih mesnih izdelkov ter 108.807 kosov kruha, pekovskega peciva, mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Skupna vrednost razdeljene podarjene hrane je znašala 143.469 EUR. V primerjavi z letom prej, ko je vrednost razdeljene hrane znašala 122.659 evrov, je bilo v letu 2019 med prejemnike razdeljene več hrane.

Hrano v Velenju donirajo Mercator Center Velenje, Interspar Šalek, Hipermarket Spar Velenjka, Hipermarket Spar Velenje in Hoferja na Partizanski cesti in na Selu. Prevzem hrane poteka vsak dan po zaključenem obratovalnemu času trgovin, tudi med vikendi in prazniki. Krovno projekt koordinira Zveza Lions klubov Slovenije, v Velenju pa prevzem hrane organiziramo prostovoljci Lions kluba Velenje, Rotary kluba Velenje, Rdečega križa Slovenije OZ Velenje in Strokovnega sveta za socialna vprašanja pri Območni organizaciji Socialnih demokratov Velenje, ki vsak večer podarjeno hrano dostavimo v zbiralnico v Domu za varstvo odraslih Velenje, kjer jo primerno shranimo do jutra.

Zjutraj hrano izmenično prevzamejo prostovoljci Društva upokojencev Velenje, Društva Invalid Konovo in Medobčinskega društva invalidov Šaleške doline Velenje, ki hrano na osnovi urejenih seznamov razdelijo socialno ogroženim posameznikom in družinam.

Ker je projekt Donirana hrana med občankami in občani Mestne občine Velenje dobro sprejet, ga bomo prostovoljci velenjskih organizacij izvajali tudi v prihodnje.

Več o zgodovini projekta preberite tukaj.


arhiv novic