Sodelovanje pri projektu Viški hrane v Velenju

Danes dopoldne smo v protokolarni sobi Mestne občine Velenje župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, predsednik Območne organizacije Socialnih demokratov Velenje Srečko Meh, predsednik Lions kluba Velenje Stane Breznik, predsednik Rotary kluba Velenje David Geršak, direktorica Zaposlitvenega centra GEA in Integra inštituta Sonja Bercko ter predsednik Območnega združenja Rdečega križa Velenje Jože Kožar podpisali dogovor o medsebojnem sodelovanju pri projektu Viški hrane.

Glavni namen projekta Viški hrane, ki ga koordinira Zveza Lions klubov Slovenije, je organizirati prevzem in predajo dnevno donirane hrane, ki je pred iztekom roka uporabnosti in bi jo drugače trgovci ob koncu dneva dali v uničenje. Hrano bo v Velenju zagotavljal hipermarket Mercator na Šaleški cesti. Prostovoljci Strokovnega sveta za socialna vprašanja pri Območni organizaciji Socialnih demokratov Velenje, Območnega združenja Rdečega križa Velenje, Lions kluba Velenje ter Rotary kluba Velenje bodo prevzemali hrano ter jo predajali uslužbencem Centra Hiša, ki bodo hrano primerno shranili do jutra, ko jo bodo prevzeli zaposleni v Zaposlitvenem centru GEA, v okviru katerega je organizirana tudi javna kuhinja. Hrano bodo prejeli upravičenci javne kuhinje, zavetišča za brezdomce in drugi uporabniki, ki jih bodo v javno kuhinjo napotile ustrezne službe in humanitarna društva. Prevzem viškov hrane bo potekal vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, po obratovalnem času hipermarketa Mercator.

Vodja Urada za družbene dejavnosti Drago Martinšek je povedal, da projekt Viški hrane že nekaj časa uspešno izvajajo v Celju in Mariboru. Na pobudo Strokovnega sveta za socialna vprašanja pri Območni organizaciji Socialnih demokratov Velenje pa je k projektu pristopila tudi Mestna občina Velenje. Sodelujoči pri projektu, ki bodo zadolženi za prevoz hrane so opravili tudi izobraževanje iz HACCP sistema. Mestna občina Velenje je zagotovila sredstva za nakup štirih termičnih posod za prevoz viškov hrane, v nadaljevanju projekta pa bomo po potrebi zagotovili še sredstva za nakup avtomobila ter omogočili zaposlitev preko programa javnih del.

Dogovor o medsebojnem sodelovanju pri projektu Viški hrane smo sklenili za obdobje treh mesecev. Po poteku poskusnega obdobja bomo, v kolikor bo projekt uspešno zaživel, pristopili k sklenitvi sporazuma o sodelovanju.

Vir: Mestna občina Velenje


arhiv novic