Uvodnik predsednika RK Velenje ob ustanovitvenem Charterju

V tretjem ali četrtem poizkusu ima tudi Velenje, peto največje mesto v Sloveniji, svoj Rotary klub. Z njim je dobila klub tudi SaŠa regija, v kateri ta klub deluje. Gre za Šaleško dolino, ki je eden največjih gospodarskih bazenov Slovenije, Zgornjo Savinjsko dolino in Logarsko dolino, znano kot ekološki biser »na sončni strani Alp«. Rotary klub Velenje je danes postal 24. Rotary klub v Sloveniji.

Pobuda za ustanovitev kluba je to pot prišla iz Rotary kluba Maribor. Konec leta 2003 smo se začeli zbirati v majhni skupini, najprej dva, trije, pet. Nismo hiteli. Premišljeno smo stopali korak za korakom na pot do ustanovitve. Žal nekaterih, ki so začeli, danes ni v naših vrstah. Zato so danes tu drugi ljudje, s katerimi smo stopili na pot prijateljstva. V času, ko se v poplavi pridobitništva izgubljajo vrednote, smo v klubu zbrani tisti, ki verjamemo, da je še vedno moč dobiti pravega prijatelja in da zmoreš biti pravi prijatelj. Da znamo gledati s srcem, ne samo z očmi in razumom. Z ozaveščanjem rotarijskih vrednot, stalnim izobraževanjem, spremljanjem socialne problematike in prostovoljnim delom širimo svoj pogled na svet. Zato se nam spreminja naše življenje. In to je prvi korak k temu, da postane tudi življenje v našem okolju, v katerem deluje naš klub, bolj kvalitetno.

Po temeljitem premisleku, ko so nas obiskali z društva gluhih in naglušnih, Varne hiše, Centra za socialno delo, ko smo raziskali, pregledali in se pogovorili o težavah v našem okolju, smo se odločili, da bomo ob Charterju podprli delovanje Varne hiše. Hkrati smo začeli priprave za projekt Materinski dom, ki ga v Velenju ni in bi bil tudi po ugotovitvah Društva regionalna varna hiša Celje v Savinjsko-šaleški regiji nujno potreben.

V bodoče si predvsem želimo podpreti delo na področju mladinske problematike in mladih nadarjenih, ki nimajo materialnih možnosti, da bi uspeli.

Prepričan sem, da vsi mi, ki smo danes sprejeti v to veliko organizacijo, verjamemo v naše rotarijsko poslanstvo. Verjamem, da ga bomo izvrševali odločno, z zanosom, odkritosrčnostjo predvsem pa z medsebojno strpnostjo, ki bo našemu življenju in delu dalo nov smisel in zadovoljstvo.

Matej Jenko


arhiv novic